Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Απόφαση υπέρ τον αγώνα των συμβασιούχων μπροστά στις νέες εξελίξεις

Σαλαμίνα 22/6/2017
ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Μαρία Παπαελευθερίου

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμαρχο Σαλαμίνας




ΘΕΜΑ : Απόφαση υπέρ τον αγώνα των συμβασιούχων μπροστά στις νέες εξελίξεις και υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο τους ψηφίσματός τους.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση, στέκονται δίπλα στην προσπάθεια που εδώ και ενάμιση μήνα τώρα κάνουν τα κλαδικά συνδικάτα στους ΟΤΑ, σωματεία εργαζομένων στους δήμους και Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων, διεκδικώντας με πολύμορφες κινητοποιήσεις, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους, όπως και με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι συμβασιούχοι προβάλλουν το αίτημα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αφορμή των κινητοποιήσεων στάθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, η οποία, αφού επικαλείται το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους, που όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου ψήφισαν: σύνταγμα, οδηγίες της ΕΕ, νόμους, μνημόνια προεδρικά διατάγματα, κώδικα κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, καταλήγει ότι είναι ανεπίτρεπτη (!) η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων βάσει των άκυρων συμβάσεων (!), κατά παράβαση του συντάγματος, όπως και επίσης η καταβολή των αποδοχών τους στο μέλλον (!), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για διεκδίκηση και των δεδουλευμένων λόγω αυτοδίκαιης ακυρότητας (!) των συμβάσεων.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, της σημερινής και των προκατόχων της, των κεντρικών κατευθύνσεων της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων, η επέκταση των ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών εργασίας. Όλα με στόχο την εξασφάλιση ενός ακόμα πιο φτηνού εργατικού δυναμικού, που θα προσαρμόζεται ακόμα πιο «ευέλικτα» στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.




Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της, είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση: Παγιώνει όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και την βαθαίνει ακόμα παραπέρα ( π.χ. τα όσα ψήφισε με το 4ο μνημόνιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την κυριακάτικη αργία κ.ά.). Η πολιτική που ασκεί, υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, αποδυναμώνει υπηρεσίες - όπως καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση - συρρικνώνοντας το προσωπικό και υποβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή τους, ανοίγοντας παραπέρα δρόμο στην εμπορευματοποίησή τους. Πρακτικά οδηγεί σε 15.000 απολύσεις στον κλάδο των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, καθώς τόσοι είναι, σύμφωνα και με τις δικές της εκτιμήσεις, οι συμβασιούχοι που θα «πεταχτούν» στο δρόμο με τη λήξη των συμβάσεων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να κάνει το μαύρο άσπρο. Να δείχνει πως τάχα ενδιαφέρεται για τους συμβασιούχους, ενώ στην πράξη προωθεί βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές. Συντηρεί μια συζήτηση για το πώς υποτίθεται θα «αντιμετωπιστεί» το πρόβλημα των συμβασιούχων, όμως, την ίδια στιγμή, επικαλείται το Σύνταγμα για να πει ότι απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «απαγορεύεται» τίθεται από την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ίδια στρατηγική που υπηρέτησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός το 2001, ψηφίζοντας τη σχετική «απαγόρευση». Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεσμεύεται μόνο για τη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις 2μήνων, απολύοντας τους συναδέλφους συμβασιούχους.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνος να πάρει απόφαση στήριξης του αγώνα των συμβασιούχων. Παραθέτουμε το ψήφισμα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει και ζητάμε από το σώμα να το υπερψηφίσει:




ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς: το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σαλαμίνας

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελεί κόλαφο για εμάς και τις οικογένειες μας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι χωρισμένη σε τρία σκέλη.
Το πρώτο θεωρεί ότι όλες οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι παράνομες. Το δεύτερο καλεί όλους τους επιτρόπους να σταματήσουν να υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής. Το τρίτο μας καλεί να επιστρέψουμε πίσω όλους τους μισθούς από την παράταση μας και μετά.
Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργεία, ΚΕΔΕ, κ.λ.π.) ότι χωρίς εμάς ουσιαστικά οι υπηρεσίες καθαριότητας θα κλείσουν.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπάρχον Μόνιμο και Αορίστου Χρόνου προσωπικό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των υπηρεσιών. Όμως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέθοδο. Συνέχισε τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, άφησε αλώβητη όλη τη προηγούμενη αντεργατική νομοθεσία με σκοπό να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να παραχωρήσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς όπως η καθαριότητα (που έχει ήδη ξεκινήσει), η σίτιση και η φύλαξη.
Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι τώρα θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ως «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ», όπως και άλλες επιτροπές από όλη την Ελλάδα, σας καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση νόμου και σας καλούμε να τη στηρίξετε. Γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο χώρο των ΟΤΑ με το θέμα των παρατάσεων των συμβάσεων εργασίας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραμονή μας στην εργασία είναι προϊόν από την μια της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και από την άλλη των αυξημένων αναγκών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας από τους ΟΤΑ όλης της χώρας.
Αυτή την στιγμή με την παρουσία μας, διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών, η δε απόλυση μας θα επιφέρει τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι όλοι μας έχουμε προσληφθεί μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ και ό, τι προβλέπει ο νόμος, καλύπτοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών μας.
Θα θέλαμε από την παράταξη σας, να στηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας, την πρόταση που καταθέσαμε σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου πλην την ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημα μας.
Η πρόταση μας είναι:
«Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ, όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των ΟΤΑ αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των ΟΤΑ (πράσινο, νεκροταφεία, ηλεκτρολόγοι), οι ανωτέρω συμβάσεις μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Αντίστοιχα και σε αυτούς τους δήμους που οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.»